italienska hemligheter: hemlagade pizzor som en riktig pizzaiolo

italienska hemligheter illustration

Pizza är en älskad delikatess världen över, men det finns inget som slår smaken av en hemlagad pizza, tillverkad precis som en äkta italiensk pizzaiolo (pizzabagare). Många förknippar pizza med ugnen på pizzerian runt hörnet, men den riktigt fantastiska upplevelsen får man när man gör den själv, hemma i sitt eget kök. Här ska vi ta en närmare titt på hemligheter och tekniker för att lyckas med detta. Från rätt deg till klassiska och kreativa pålägg, här är allt du behöver veta för att göra pizza som i Italien.

Degens hemligheter

Deg är hjärtat av varje pizza, och det är ofta där saker och ting kan gå fel eller gå fantastiskt rätt. Denna del är extremt viktig att bemästra om man vill göra en autentisk italiensk pizza.

För en äkta pizzadeg behöver du bara några få ingredienser:

 • 500 gram Tipo 00 mjöl (fint italienskt mjöl)
 • 325 ml vatten
 • 10 gram havssalt
 • 7 gram färsk jäst eller 2 gram torrjäst

Börja med att lösa upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt sedan lite mjöl åt gången och arbeta in det. När halva mjölet har blandats in, tillsätt saltet. Fortsätt att knåda degen, långsamt tillsättande resten av mjölet. När degen har en smidig och elastisk konsistens, låt den jäsa övertäckt i två timmar i rumstemperatur.

En långsam jäsning är avgörande för att utveckla smak och struktur. Ett alternativ är att låta degen jäsa i kylskåpet över natten, vilket ger en ännu bättre konsistens och djupare smak.

Tomatsåsens magi

En enkel men noggrant tillagad tomatsås kan göra all skillnad när det gäller pizzans slutliga smak. Hemligheten bakom en god tomatsås ligger i att använda högkvalitativa råvaror och tillämpa en mild kokning.

För att göra en klassisk italiensk tomatsås behöver du:

 • 1 burk (400 gram) San Marzano-tomater (eller andra högkvalitativa hela tomater)
 • 2 msk olivolja
 • 1 vitlöksklyfta, finhackad
 • En nypa havssalt
 • Basilikablad för garnering

Börja med att värma olivoljan i en panna på medelvärme. Tillsätt den finhackade vitlöken och låt den stekas lätt tills den blir gyllene. Var försiktig så att du inte bränner vitlöken, eftersom det kan göra såsen bitter. Tillsätt tomaterna och låt dem koka ihop med vitlöken. Använd en sked för att krossa tomaterna och låt såsen sjuda på svag värme i cirka 20-30 minuter. Smaka av med salt och avsluta med några färska basilikablad.

Konsten att välja pålägg

När det gäller pålägg varierar det stort beroende på personliga preferenser. Dock finns det några klassiker som alltid är vinnare och några mindre kända kombinationer som är värda att prova.

För att göra en klassisk Margherita-pizza behöver du:

 • Tomatsås enligt ovan
 • 250 gram mozzarella (helst buffelmozzarella)
 • En näve färska basilikablad
 • En skvätt olivolja

Sprid tomatsåsen jämnt över pizzadegen. Riv eller skiva mozzarellan och lägg den på såsen. Garnera med basilikablad och ringla över lite olivolja. Baka i en mycket het ugn tills osten bubblar och kanterna är gyllenbruna.

För något lite mer ovanligt kan du prova följande kombination:

 • Prosciutto och fikon: En härlig blandning av sött och salt, perfekt toppad med ruccola och balsamicovinäger.
 • Päron och gorgonzola: En oväntad men mycket tillfredsställande kombination, särskilt när den toppas med valnötter och en skvätt honung.

Den perfekta gräddningen

Hemligheten till att få en perfekt gräddad pizza ligger i ugnens temperatur och baktiden. En pizza ska bakas snabbt och på mycket hög värme. Vanliga hushållsugnar kan nå runt 250 grader Celsius, men för bästa resultat är det värt att investera i en pizzasten eller till och med en pizzaugn som kan nå över 450 grader.

Placera pizzastenen i ugnen minst 30 minuter innan du börjar grädda för att få den riktigt het. Ett annat trick är att använda en bakspatel för att överföra pizzan från arbetsytan till pizzastenen utan att den tappar form.

Pizzan är färdig när kanterna är puffiga och gyllenbruna, och osten bubblar vackert på toppen. Vänta några minuter innan du skär upp pizzan för att låta smakerna sätta sig och för att undvika att bränna dig på den heta osten.

Att göra pizza hemma som en riktig italiensk pizzaiolo är en konst som kräver lite övning, men med rätt teknik och ingredienser kan vem som helst bemästra det. Det handlar om att balansera smaker, välja de bästa råvarorna och ha tålamod. När du väl fått kläm på det, kommer du att kunna imponera på vänner och familj med äkta italienska pizzor direkt från ditt eget kök!

Vanliga frågor

Kan jag använda vanligt vetemjöl istället för Tipo 00 mjöl?

Ja, det går att använda vanligt vetemjöl, men Tipo 00 mjöl ger en finare och mer elastisk deg som är typisk för italienska pizzor. Om du använder vanligt vetemjöl kan du behöva justera mängden vatten för att få rätt konsistens.

Måste jag använda färsk jäst eller fungerar torrjäst lika bra?

Du kan använda både färsk och torrjäst. Om du använder torrjäst, kom ihåg att mängden ska vara lite mindre än för färsk jäst. Torrjäst ger ofta samma resultat som färsk jäst om den aktiveras korrekt.

Vilken temperatur ska jag ha på ugnen när jag gräddar pizzan?

För bästa resultat ska ugnen vara så het som möjligt, minst 250 grader Celsius. Om du har en pizzasten, placera den i ugnen och låt den värmas upp i minst 30 minuter innan du gräddar pizzan. En hög temperatur garanterar en krispig botten och perfekt gräddning.

Kan jag förbereda pizzadegen i förväg?

Ja, du kan förbereda pizzadegen i förväg. Faktiskt blir degen ofta bättre om den får jäsa långsamt i kylskåpet över natten. Detta ger en rikare smak och en bättre textur.

Vilken typ av tomater ska jag använda till tomatsåsen?

Det bästa valet är San Marzano-tomater som är kända för sin rika smak och låga syrahalt. Om du inte hittar dessa kan du använda andra högkvalitativa hela tomater. Undvik färdigblandade tomatsåser då de ofta innehåller tillsatser som påverkar smaken.

Kan jag använda andra typer av ost än mozzarella?

Ja, det går! Även om mozzarella är den klassiska osten för pizza, kan du experimentera med andra ostar som cheddar, parmesan eller gorgonzola för olika smaker och texturer.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*