Glutenfri pizza som smakar fantastiskt: Bästa mjölfria recepten

Välkomna till en spännande artikel om hur du kan laga glutenfri pizza som smakar fantastiskt! För de som lider av glutenintolerans eller glutenkänslighet kan det vara utmanande att hitta en god och välsmakande pizza. Men oroa dig inte, vi har samlat några av de bästa mjölfria recepten för att du ska kunna njuta av en läcker pizza utan att behöva tänka på gluten. Här nedan följer några tips och recept som kommer att göra dig och dina smaklökar glada!

Grundrecept på glutenfri pizzadeg

För att få till en riktigt god glutenfri pizza behöver du först och främst en bra pizzadeg. Nedan följer ett enkelt grundrecept på en mjölfri pizzadeg som du kan använda som bas för alla dina glutenfria pizzor:

  1. 2 1/2 dl bovetemjöl
  2. 1 dl havremjöl
  3. 1 tsk bakpulver
  4. 1/2 tsk salt
  5. 1 msk olivolja
  6. 1 dl vatten

Börja med att blanda samman bovetemjöl, havremjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt därefter olivolja och vatten och blanda till en smidig deg. Om degen känns för kladdig kan du tillsätta mer bovetemjöl tills den blir hanterbar.

Kavla ut degen på en mjölat bakbord och placera den sedan på en bakplåt med bakplåtspapper. Förgrädda pizzadegen i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter.

Toppa din glutenfria pizza med godsaker

När du har förgräddat din glutenfria pizzadeg är det dags att toppa den med härliga smaker och ingredienser. Här följer några förslag på populära toppingar som passar utmärkt till en mjölfri pizza:

1. Tomatsås och ost

En klassisk början på vilken pizza som helst är en god tomatsås och smält ost. För att göra en enkel tomatsås kan du använda krossade tomater, vitlök, lök och basilika. Koka samman alla ingredienser i en kastrull och låt såsen puttra i cirka 10-15 minuter. Toppa sedan pizzadegen med såsen och strö över rikligt med mozzarellaost.

2. Skinka och champinjoner

En annan klassiker är pizza med skinka och champinjoner. Skär den glutenfria skinkan i tunna skivor och lägg på pizzadegen tillsammans med färska champinjonskivor. Toppa med riven ost och gratinera i ugnen tills osten smält och fått fin färg.

3. Primörer och getost

Vill du ha något lite mer unikt och spännande på din glutenfria pizza? Prova att använda primörer och getost som topping! Primörer är färska grönsaker som spenat, salladslök och grönkål. Smula över getost på toppen och grädda i ugnen tills pizzabotten är krispig och osten har smält.

Glutenfria pizzor med alternativa bottenrecept

Utöver det grundrecept på glutenfri pizzadeg som tidigare presenterades finns det flera andra alternativa bottenrecept som du kan prova på för att variera smakerna på dina glutenfria pizzor. Nedan följer några förslag på alternativa mjölfria pizzabottnar:

Pizzabotten på blomkål och ost

En populär och hälsofrämjande variant av glutenfri pizzadeg är en botten gjord på blomkål och ost. För att göra denna pizzabotten behöver du:

  • 1 blomkålshuvud
  • 2 dl riven ost
  • 1 ägg
  • Salt och peppar efter smak

Börja med att riva blomkålen på den grova sidan av ett rivjärn. Koka den rivna blomkålen i lättsaltat vatten i cirka 5 minuter, eller tills den blivit lite mjukare. Häll av vattnet och låt blomkålen svalna något.

Pressa sedan ut så mycket vätska som möjligt ur den kokta blomkålen genom att vira in den i en ren kökshandduk och krama den ordentligt. Ju mer vätska du får ut desto bättre blir pizzabotten.

Blanda den avrunna blomkålen med riven ost, ägg, salt och peppar. Rör om tills allt har blandat sig väl.

Kavla ut blomkålsblandningen på en bakplåt med bakplåtspapper och forma den till en rund eller rektangulär form, beroende på hur du föredrar din pizza. Förgrädda pizzabotten i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter eller tills den fått fin färg.

Pizzabotten på sötpotatis och mandelmjöl

En annan spännande variant av glutenfri pizzadeg är en botten gjord på sötpotatis och mandelmjöl. För att göra denna pizzabotten behöver du följande ingredienser:

  • 2 dl kokt och mosad sötpotatis
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt

Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare eller blanda för hand i en bunke till en smidig deg. Kavla ut degen på en mjölat bakbord och placera den sedan på en bakplåt med bakplåtspapper. Förgrädda pizzabotten i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter eller tills den fått fin färg.

Baka din glutenfria pizza i rätt temperatur och tid

För att få till en riktigt bra resultat gäller det att baka din glutenfria pizza i rätt temperatur och tid. En för hög temperatur kan göra att pizzadegen bränns på ytan innan den hinner bli genomgräddad, medan en för låg temperatur kan göra pizzabotten kladdig och degig.

En bra riktlinje är att baka din glutenfria pizza på 200-220 grader i cirka 12-15 minuter, eller tills pizzan har fått en fin färg och osten smält.

Avslutande tankar

Att laga en glutenfri pizza som smakar fantastiskt behöver inte vara svårt eller tidskrävande. Med hjälp av rätt ingredienser och recept kan du skapa en läcker mjölfri pizza som tillfredsställer både dina och dina gästers smaklökar. Lycka till med ditt pizzabakande!

Vanliga frågor

Hur kan jag göra pizzadegen glutenfri?
För att göra pizzadegen glutenfri kan du använda alternativa mjölsorter såsom bovetemjöl, havremjöl eller mandelmjöl istället för vetemjöl.
Vad kan jag använda istället för ost på min glutenfria pizza?
Om du inte tål eller inte gillar ost kan du använda alternativa ostliknande produkter såsom vegansk ost eller näringsjästflingor.
Vilka toppings passar bra på en glutenfri pizza?
Det finns många olika toppings som passar bra på en glutenfri pizza, exempelvis tomatsås och ost, skinka och champinjoner, primörer och getost, kyckling och pesto, eller vegetariska alternativ som aubergine och fetaost.
Hur kan jag undvika att min glutenfria pizzabotten blir kladdig?
För att undvika att din glutenfria pizzabotten blir kladdig kan du se till att pressa ut så mycket vätska som möjligt ur ingredienserna, exempelvis genom att krama ur blomkålen efter att den har kokats.
Kan jag förbereda en glutenfri pizzabotten i förväg?
Ja, du kan förbereda en glutenfri pizzabotten i förväg genom att göra degen och förgrädda den i ugnen. Sedan kan du antingen frysa den för senare användning eller förvara den i kylskåpet i upp till 2-3 dagar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*